Hogyan használjuk jogszerűen a Google Analytics-et?

A weboldalak üzemeltetői által használt és közkedvelt alkalmazás a Google Analytics, amely segít nyomon követni, hogy a webhely látogatói hogyan használják az adott alkalmazást, így például egy webáruház esetében milyen gyakran fordul elő, hogy a kosárban hagy terméket a látogató vásárlás nélkül.

Azt azonban nem minden vállalkozás tudja, hogy a Google Analytics használatával adatkezelővé válik, személyes adatok kezelését végzi.

Miért válik adatkezelővé a vállalkozás a Google Analytics használata miatt?

Az EU 216/679 számú általános adatvédelmi rendelete („GDPR”) értelmében a felhasználó azonosítását lehetővé tevő IP címe személyes adatnak minősül.

A Google Analytics által a felhasználó készülékén és böngészőjében tárolt cookie-k egyedi azonosítókat tartalmaznak, és a Google ezen azonosítók segítségével meg tudja különböztetni a weboldal látogatóit, viselkedésükre adatokkal rendelkezik. Így a felhasználó azonosítása lehetővé válik a Google által üzemeltett eszköz által.

Mivel a Google Analytics használatáról a weboldal üzemeltetője dönt, ezért ezen adatok tekintetében ő minősül adatkezelőnek.

Hogyan használhatjuk jogszerűen a Google Analytics-et?

Ahhoz, hogy a használat jogszerű legyen, az adatkezelőnek eleget kell tennie minden olyan kötelezettségnek, melyet a jogszabályok az adatkezelőkre kötelezőként előírnak.Az üzemeltetőnek tehát biztosítania kell egyrészről a felhasználó előzetes tájékoztatását a Google Analytics használatáról, másrészről az adattovábbítás jogszerűségét.